Historie

UG Radio

Lars Peter Petersen

Lars Peter Petersen (1878-1936)

UG Radios logo

UG Radios logo 1924

I 1908 giftede Lars Peter Petersen (1878-1936) sig med Agnes Christensen, og de bosatte sig på Hovedgaden 59A i Uggerløse – og samme år grundlagde han Uggerløse Maskinfabrik.

Lars Peter Petersen var udlært hos sin far, der var smedemester i Kvandløse, og ud over smedearbejdet var Lars Peter en rigtig opfinder-type.

UG Maskinfabrik

UG Maskinfabrik på Hovedgaden 59

I begyndelsen af Uggerløse Maskinfabriks levetid, var det mest fremstillingen af landbrugsmaskiner som Lars Peter Petersen brugte sin tid på – og hans maskiner fik hurtigt et godt ry – de var ganske enkelt godt håndværk, som ikke var til at slide op. De fremstillede alt fra radrensere og såmaskiner til kartoffelkogere og vindmøller.

UG 2 radioen fra 1925

UG 2 radioen fra 1925 var suveræn i sin lydgengivelse og gjorde UG Radio meget populært – men også dyrt. Den blanke metalkrans er en lygtekrans fra en Ford T.

Men Lars Peter Petersen havde ikke nok i det. Der skulle helst ske noget nyt, og i 1924 forsøgte han sig – sammen med sin ældste søn Otto – med at fremstille et radioapparat.

De besøgte sammen radioudstillingen i Berlin i 1924, for at få inspiration. Og da de var hjemme igen ansatte de civilingeniør N. S. Vestergaard til at lede udviklingen af en radiomodtager, som de så ville sætte i produktion og sælge.

U G radio Messestand

UG Radios stand i Industribygningen i København i 1925

Presseklip fra Nationaltidende

Presseklip fra Nationaltidende

Allerede året efter i 1925 var de klar. På en udstilling i Industribygningen i København i marts måned blev der lagt mærke til dem.

Kongelig Hofleverandør

I 1925 var radio det sidste nye og højeste mode – men at købe en radio var endnu kun for de rige, og for dem som gerne ville fremstå som rige.

U G Radio med Kongen og familie

Lilly, Lars Peter og Otto Petersen i selskab med Dronning Alexandrine og Kong Christian X ved udstillingen i Industribygningen i København 7.-15. marts 1925. Yderst til højre er det opfinderen Valdemar Poulsen

Kong Christian X og Dronning Alexandrine fik leveret en model UG5 på Sorgenfri Slot, og da de flyttede til Amalienborg Slot, blev samme model også leveret hertil.

Christian X skal have udtalt, at han ”kun vil have det bedste – en radio fra UG radio” – eller som det hed på det tidspunkt: En radio fra Uggerløse Maskinfabriks Radio Afdeling.

Egen forretning i Ringsted

Den 26. maj 1929 åbnede Lars Peter Petersen radioforretning på adressen Sct. Knudsgade 1A i Ringsted. Her fik sønnerne Otto og Helge ansvaret for en lille radioproduktion, samt salg og reparation af radioapparater.
UG-Radio var en succes, og i 1930 havde man 5 ansatte i Uggerløse.

luftfoto af Ugerløse Maskinfabrik i 1954

Ugerløse Maskinfabrik i 1954. Det stråtækte hus foran fabriksbygningen er revet ned

Forretningen i Ringsted blev dog overdraget til Helge Petersen den 1. april 1934, og samtidig flyttet til Tinggade 12.

Samme år stoppede Lars Peter Petersen sin radioproduktion i Uggerløse. Det var blevet svært at sælge radioapparater, da mange var arbejdsløse, og ikke havde råd til at købe de dyre radioer.

En ny begyndelse

I 1936 døde Lars Peter Petersen, og hans tredje søn Vagn, overtog ledelsen i Uggerløse. Samtidig blev firmanavnet ændret til kun at blive skrevet med et g – Ugerløse Maskinfabrik.

Samlemærkat

Samlemærkat

Selve produktionen af radioapparaterne i Ugerløse blev også indstillet. Fremover ville de kun udvikle radioerne i Ugerløse, og så fik man dem fremstillet på de store fabrikker, som Bravour, Philips og TO-R i København.

Otto Petersen åbnede i 1936 UG-Radio i Næstved, men forretningen blev allerede nedlagt igen i 1938 – men samme år åbnede han i stedet UG-Radio på Algade 49 i Holbæk. Nu satsede han på salg af højttaleranlæg og højttalervogne.

højtalerbil

UG Radio højtalerbil

De glemte ikke kongen

butiksvindue

UG Radio butik i Holbæk

Da Kong Christian X fyldte 70 år i 1940 viste UG-Radio, at de ikke havde glemt hvad Kongen havde gjort for dem. De fejrede Majestæten med flotte vinduesudstillinger i forretningerne i Holbæk og Ringsted.
På skiltet i udstillingen var der skrevet:
Deres Majestæter Kong Christian d. X og Dronning Alexandrine lytter til UG Radio.

En stille død

Annonce Grammofonplader købes

Annonce fra Ringsted Folketidende marts 1941

I årene under 2. verdenskrig kom der hurtigt en helt ny situation for Radiobranchen. Manglen på råvarer var så stor, at flere producenter lukkede deres fabrikker og forretninger.

Man kunne ikke købe en ny grammofonplade, uden at man afleverede en gammel plade. Grammofonpladerne var fremstillet af shellak, og de kunne omsmeltes og genbruges.

UG-Radio fremstillede dog en ny Radiomodel i 1942 for at gå mod strømmen. I årene efter krigen fremstillede de flere modeller, men den sidste (Easy/UG) blev fremstillet i 1950.

UG Pope fra 1942

UG Pope fra 1942

UG (Bravour Easy) , som skulle blive den sidste radio fra UG

UG (Bravour Easy) , som skulle blive den sidste radio fra UG

I 1947 døde sønnen Helge Petersen, og i 1959 solgte Otto forretningen på Algade i Holbæk. Otto døde i 1977. Vagn Petersen døde i 1988. Lars Peter Petersen og hans hustru Agnes havde også en datter Lilly. Hun gik ind i firmaet i 1950, og har overgivet meget af UG-Radios papirer og historie til Radiomuseet i Ringsted.

Ugerløse Maskinfabrik lukkede i 1982.

Stor tak til Ringsted Radiomuseum og Bjarne Dahlin Nielsen med bogen ”Bella og alle de andre”, som er kilder til denne artikel.