Historie

Telefoncentralen

Centralautomatisering i Ugerløse fra i morges

Artikel fra Sjællands Tidende 9.2.1971

Damerne ved omstillingsbordet

Damerne ved omstillingsbordet

Præcis i morges klokken otte trak centralbestyrerinde fru E. Blume Jensen, Ugerløse, de sidste propper ud på det manuelt betjente omstillingstelefonbord på Ugerløse central, og i løbet af ganske kort tid var der ikke længere behov for damer til at melde Ugerløse – og til at skabe forbindelse til eller fra omverdenen – den automatiske telefoncentral var trådt i funktion.

Godt og vel tre hundrede abonnenter var herefter blevet automatiseret, og alt forløb stort set uden problemer af nogen slags, men Kjøbenhavns Telefon Selskab har også efterhånden prøvet disse automatiseringer nogen gange, og hvis der endelig opstår en fejl, kan man for det meste lokalisere den øjeblikkeligt og foretage en udbedring.

Tekniker klargør den nye telefoncentral

Tekniker klargør den nye telefoncentral. 1971

Det eneste, som man kan have problemer med i forbindelse med automatisering er efterhånden, hvis folk ikke har husket at skifte deres apparater ud inden tidspunktet for automatiseringen. Hvis det nye apparat ikke er sat til, mister man forbindelsen med den pågældende abonnent, og først når man fra centralens side har kon . . . (her er artikelkopien afrevet for resten af teksten)

De 300 Ugerløse-abonnenter huskede at skifte apparat

Artikel fra Holbæk Amts Venstreblad 9.2.1971

tekniker ved rackskab

Tekniker klagør den nye central

Mange erindrede tillige centralbestyreren og telefondamerne med en afskedshilsen
Af de godt 300 abonnenter på Ugerløse central huskede alle med et par undtagelser at udskifter deres telefonapparat kl. 8 i morges, da centralen blev fuldautomatiseret. Telefonmester Mogens Knudsen, som ledede konverteringen, kunne derfor hurtigt konstatere, at overgangen var forløbet glat og uden fejl.
Adskillige abonnenter benyttede samtidig lejligheden til at sende en hilsen til centralbestyrer fru Elga Blume-Jensen og telefondamerne. Det væltede ind med blomster og chokolade.

Damer ved omstillingsbordet

Damer ved omstillingsbordet

Her bliver nok noget stille i begyndelsen, men det skal blive rart at få fred for opkald om aftenen og natten, sagde fru Blume-Jensen, da automatiseringen var en kendsgerning. Hun har ledet centralen siden 1924. Fru Blume-Jensen stammer fra Jylland, men kom til Ugerløse for at lære til telefondame hos sin moster.
Fru Blume-Jensen er 70 år og synes, hun kan være bekendt nu at tage tilværelsen med ro. Af de fem telefondamer skal Jytte Hansen, Allindelille og Tove Eriksen, Sdr. Jernløse til Torkildstrup central. Derimod holder Olga Larsen, Sorø, Lillian Pedersen, St. Merløse og Mona Jensen, Undløse, en ferie, mens de ser sig om efter et nyt job.