Historie

Bronzealder i Ugerløse

Da vi når hen i bronzealderen (1700 – 500 f.Kr.), kan man se at området ved Ugerløse var næsten mennesketomt. Der er nemlig bemærkelsesværdigt få fund fra den tid i området.

Folk var flyttet mod kysterne i takt med at fangstmulighederne i Åmose-søen var ved at være udtømte. Søen var blevet meget mindre og mange steder endda blevet til mose.

De få mennesker som stadig boede i området var de første bønder, som dyrkede jorden og havde husdyr. Et par enkelte bronzealderhøje er også vidner om disse få mennesker. Den ene lå lige vest for byen (Fæthøj eller Vættehøj), mens den anden lå mod Jonstrup (Amme Høj eller Amunds Høj). De er begge pløjet ned, og alle spor af dem er derfor for længst forsvundet.

Klimaet har været meget venligt, og menneskene boede i teltlignende boliger, som var nemme at flytte. Var agerjorden blevet for udpint ét sted, flyttede man bare et andet sted hen og begyndte at dyrke jorden der. I andre steder af landet, er det ellers her, at man finder de første huse – langhusene. De er begyndt at dukke op, da man nemt kan se resterne af stolpehullerne i jorden fra fly. Men der er intet fundet i og omkring Ugerløse.

Bronzealder-smykker og offergaver er også en ting, som vi ikke har fra Ugerløse. Det er ellers noget som der er fundet meget af i resten af Danmark – særligt i grave og moser. Tænk bare på solvognen fra Trundholm mose og bronzesværdet fra Valsømagle. Begge steder som ikke ligger så langt fra Ugerløse geografisk – så mon ikke vi kan finde noget i Åmosen, hvis vi kigger godt efter?!

Solvognen fra Trundholm Mose. Foto: Nationalmuseet

Solvognen fra Trundholm Mose. Foto: Nationalmuseet

Bronze sværd fra Valsømagle. Foto: Nationalmuseet

Bronze sværd fra Valsømagle. Foto: Nationalmuseet

Artikel skrevet af Flemming Nielsen den 18. oktober 2014