Historie

Jernalder i Ugerløse

Det bliver en lidt kort historiebog for denne tid omkring Ugerløse – for der skete heller ikke en skid under Jenalderen. Den regner man fra år 500 f.K. – 793 e.K. Men ingen fine fund fra Ugerløse fra den tid.

Det er ellers her, at man finder spor efter de første landsbyer andre steder i landet. Keltiske motiver og dyreornamentik pryder smykker og keramik på denne tid – også de første runer kender man fra denne tid.

De store bøgetræer begyndte at blive de mest almindelige træer, og bønderne begyndte at holde høns og katte.

Men i Ugerløse har vi hverken Guldhord eller Grauballemand at vise frem (de er også fra Jernalderen). Vi har gået i plovfuren og dyrket jorden og passet dyrene.

Guldhornene

Guldhornene

Men igen! Måske kan vi finde noget i Åmosen, hvis vi kigger godt efter.

Grauballe manden

Grauballe manden

De første Daner

Omkring år 500 er det også første gang at man begynder at kalde sig Daner. Danerne skal have bestået af flere mindre stammer fra Sjælland, Skåne og Halland.

Jern kommer af Myremalm

Råvaren som har givet navn til Jernalderen, kan vi heller ikke prale af i Ugerløse. Myremalm kendes kun fra de steder i Jylland, som ikke var dækket af isen under seneste istid.

Men i de kildevæld, som fosser ud af jorden ved skrænterne ned mod Elverdamsdalen nord for Tølløse, kan man finde små forekomster af Myremalm. Men der er vist ingen beviser for at de har været udnyttet, da forekomsterne nok har været for små.

Kilder: Wikipediea, Den danske Encyklopædi.

Skrevet af Flemming Nielsen den 16. juli 2016